O parte dintre elevii Școlii Gimnaziale "Ferdinand I" se întâlnesc săptămânal cu un arhitect voluntar, în cadrul orei de arhitectură. Opționalul " De-a arhitectura" este o provocare, un pas important către o lume nouă, către un viitor în care elevii noștri se vor regăsi mai bine, se vor adapta mai ușor. Scopul este de a-i aduce pe copii mai aproape de mediul construit pe care cu toții îl locuim și în care ne desfașurăm activitățile de zi cu zi. Acest curs îmbină foarte bine disciplinele din trunchiul comun precum matematica, artele vizuale și abilitățile practice, limba și literatura română, geografia, transdisciplinaritatea fiind la ea acasă.

La orele desfășurate ca activități experiențiale, prin jocuri și expediții, copiii înțeleg noțiunile de arhitectură, realizează machete după un plan, își dezvoltă creativitatea, imaginația, îndemânarea, gândirea critică, vederea în spațiu, consolidându-și încrederea în sine.


Elevii sunt ghidați de arhitecți și de cadrul didactic, creându-se astfel un parteneriat între cei doi mentori. Tema comună ce stă în spatele tuturor activităților din timpul orei opționale presupune dezbaterea regulilor de construcție într-un oraș. Interesant este faptul că elevii de 8, 9 și 10 ani au descoperit că principala regulă de urmat este munca în echipă și consultarea tuturor părților. Apoi tot ei aduc argumente viabile pro și contra unei situații reale.


Un exemplu de activitate, pe care au desfășurat-o mai multe clase a fost lecția despre sustenabilitate. În momentul în care au învățat despre sustenabilitate și grija pentru resurse au avut de "tăiat felii mai mici de pâine ca să ajungă mai mult pentru toată lumea", urmând să aprecieze observații cu privire la cele întâmplate.


Soluțiile găsite de copii pot salva lumea dacă le-am da voie sa gândească liber!
Copiii sunt fericiți în cadrul acestei ore, iar noi profesorii suntem mândri că avem parte de așa parteneri în educație.

#echipadelaFerdinandI