Mici și mari împreună la... citit! Am împărtășit plini de emoții și entuziasm, idei despre cărțile preferate, am schimbat impresii, scriitori de seamă le-au citit copiilor, au glumit și au râs împreună, au citit și și-au făcut recomandări, toate, de Ziua Mondială a Cititului Împreună, vineri  1 februarie. Totul într-o atmosfera caldă, aromată cu un ceai bun!

Cititul ne face mai puternici, mai buni, mai curajoși!

"A trăi pentru a-ți povesti viața." (Gabriel Garcia Marquez) sau a trăi pentru a citi sau a citi pentru a putea trăi... şi lista derivatelor din provocatorul titlu ar putea continua la infinit.

      Există momente în viața unei şcoli în care tot ce se întâmplă devine efigie a unei stări, a unei infinite aspirații spre mai bine, spre mai frumos, spre profunzimea sufletului. Astăzi, când Ziua Cititului Împreună şi-a măsurat secundele cu ceasul inimilor de copii, noi toți am trăit la intensitatea gândurilor autorilor de vieți așternute pe hârtie, mii de clipe fără asemănare. Ne-am întâlnit cu scriitori de azi sau mai vechi, ai noştri sau ai altor culturi, cu minunea cuvântului aşternut cu condescendență şi delicată preocupare pentru receptorii - devoratori de idei, contexte şi întorsături de situații.

Am demonstrat astăzi că, oricât de mult am avea nevoie de serviciile nemăsurat de prompte ale tehnologiei de generație 5G, cărțile vor rămâne în inimile inițiaților în tehnici de comunicare prin atingerea... cuvântului.

          Cred că nicio generație nu-şi poate asuma, oricât de avansată ar fi, ignorarea cărților. Un viitor fără ele ar fi ca secolul următor despre care ştim că ori va fi religios, ori nu va fi deloc. Pentru că, de fapt, cartea este o religie. Şi ea cere sacrificii. Cei care nu i se dăruiesc vor ajunge la un moment dat, să simtă atingerea cărții, într-un fel sau altul: mai aspră, mai dulce, mai calmă sau mai precipitată. Acolo, în cărți, sălăşluieşte Măria Sa, Cuvântul - şi cine s-ar îndepărta de el, când El este Esența?

      Nu există voce mai blândă decât a cărții, nu există mângăiere mai lină decăt a cărții, nu există legătură mai strânsă şi mai durabilă decât a cărții... Căci toți suntem o CARTE. O carte cu file din argint de doruri, cu litere de chihlimbar de tristeți sau de încântări, cu rânduri de adieri de aripi de amintiri şi cu ascunse gânduri de smarald scufundate în adâncuri oferite doar celor aleşi: CITITORII.

        Şi cu toții am vrea să vă vedem pe voi, copiii, că ajungeți cititorii în stele din veacuri viitoare, căci stelele se găsesc uneori şi pe pământ, adică în CĂRȚI.

       Succes în călătoria voastră spre adâncuri de cuvânt, până la stele! Noi, profesorii voştri, vă vom călăuzi, căci şi noi am citit -  şi sigur sau, cel puțin o dată, tot am atins o stea, prin voi...

Le mulțumim și pe această cale onorabililor scriitori care au fost cu noi: scriitorul  Victor Gh. Stan- Președintele Filialei București pentru Literatura Copii și Tineret; poetul tangourilor, domnul Nicu Doftoreanu și poeta  Maria Petrescu- părinte. 

 

 

 

 

fShare
0
Pin It