Suntem si pe FaceBook

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

teatru

Miercuri, 11 octombrie, ora 18.00, in Sala de festivități a Școlii Ferdinand, vă invităm să vedeți o poveste frumoasă despre familie și despre felul în care reușim să trecem peste tragediile vieții.

Piesa de teatru ''Noi Doi'' prezintă momente memorabile din relația unui tată cu fiica lui, momente magistral regizate sub îndrumarea doamnei Cătălina Buzoianu. Cei doi, tată și fiică, au parte de întâmplări ce le schimbă viața și situații limită pline de dramatism. 

Spectacolul de teatru ''Noi Doi'' face parte din proiectului cultural CARTIERUL DE DANS finanțat în cadrul Programului cultural #BucureștiOrașParticipativ de către Primăria  Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti #ARCUB.

 

Vă așteptăm!

Am sărbătorit săptămâna trecută, vineri, 17.06.2017, cel mai frumos și ofertant an școlar. Am învățat să Creștem Împreună, în comunitate conștientizând că astfel putem fi puternici! Am consolidat relații deja existente ( cu Fundația Inocenți, UNATC, Federația Română de Arte Marțiale, Asociația Agora Tinerilor, Asociația România în tranziție, Scout Floarea de colț, Educație pentru toți, Asociația SolMentis, Seeding Knowledge), am realizat noi parteneriate care au adus valoare și creștere nouă – copii, părinți și profesori ( cu Fundația Noi Orizonturi, Fundația Robin Hood, Asociația ABC-ul nutriției, Asociația Art Science România) .  Am început din septembrie 2016, derularea unui proiect Erasmus + STEAM DECKS -Learning Through A Playful Online Platform, Social Learning And Content Co‐Creation, de inovare și învățare modernă, cu ajutorul cardurilor. Părinții au fondat o nouă asociație, Creștem copii fericiți, dar mai presus de orice, am învățat să celebrăm, să ne oferim clipe de bucurie, să trăim în prezent și să privim cu încredere în viitorul pe care îl proiectăm împreună.

Citim bucuria pe chipul copiilor în fiecare zi și suntem fericiți că aceștia sunt curajoși, curioși, dinamici și cu inițiativă. Părinții sunt alături de școală și această implicare se vede în tot ce construim împreună. Este un alt început, un alt drum, pe care am pornit și pe care ne dorim să îl ducem și în următorii ani.

Am avut alături de noi, doi ani, un coleg care ne-a fost ghid, Vasile Brașovanu. Ne dorim să rămână alături de noi și din altă poziție, de alumni. Mulțumim pentru TOT ce ai dăruit!

Mulțumesc tuturor partenerilor, părinților, colegilor, care au ales să pună din sufletul lor la construcția unei școli a viitorului. Vacanță binemeritată!

Director,

Prof. Violeta Dascălu

IMG 9762

 

Joi și vineri, 25-26 mai, școala s-a umplut de artiști, mai mari sau mai mici. Cu toții au dat ce au avut mai bun, talent lucrat în ore de repetiții, munca tuturor fiind încununată de aplauzele și bucuria publicului. Le mulțumim tuturor celor care au avut curajul de a urca pe scenă și de a ne încânta cu talentul și măiestria lor. Le suntem recunoscători pentru orele petrecute împreună și ne bucurăm că au ales să construiască cea de-a VIII-a ediția a Festivaluilui de teatru ”Ferdinand I”. Mai jos redăm lista câștigătorilor:

Nr.crt.

Premiul

Trupa/Școala

1.

TrofeulʺFerdinand Iʺ

Școala Gimnazială Ferdinand I, Italia: domus in extremis mundi,coordonatori Nicoleta Moscalenco și Natalia Dragomir

2.

Premiul pentru originalitate

Școala Gimnazială nr. 62, Andrei Antonio, Monolog: 20 de ani în Siberia, independent

3.

Premiul pentru cel mai bun afiș

Școala Gimnazială nr. 49, Pasărea albastră,coordonatori Dumitrașcu Raluca,Nadia Dimitriu și Andreea Gaica

4.

Premiul pentru popularitate

Școala Gimnazială nr. 142, Motociclistul-Lupului- Stănescu Ștefan, Când jucăriile spun Pa!, coordonator Tincu Camelia Daniela

5.

Premiul pentru cele mai frumoase costume

Școala Gimnazială nr. 49, Alice în Țara Minunilor, coordonator Petrescu Narcisa

6.

Premiul Special al Juriului

Școala Gimnazială Specială pentru deficienți de auz-Sfânta Maria, Ceilalți muzicanți din Bremen, coordonatori Gîrniceanu Cristina și Stoica Florica

Nr.crt.

Premiul

Primar

 

Gimnaziu

1.

Premiul I-trupă

 

After School Excellent Education, Câte-n lună și-n căpșună, coordonator Anca Maria Cernea

Liceul Teoretic Dante Alighieri, Bâlbâitul, coordonatori Ovidiu Cuncea și Claudia Machedon

2.

Premiul II-trupă

 

Liceul Teoretic Bilingv Ita Wegman, Youtube, coordonator Anca Maria Cernea

Liceul Teoretic Bilingv Ita Wegman,Grease-amintiri din America anilor 80, coordonator Anca Maria Cernea

3.

Premiul III-trupă

 

Școala Gimnazială nr.62, Viața insectelor, coordonator Nicolae Denisa

Școala Gimnazială nr. 142, Când jucăriile spun Pa! coordonator Tincu Camelia Daniela

4.

Premiul I-monolog

 

Clubul Copiilor sector 1-Monolog Neghiniță, coordonator Băcescu Magdalena

Școala Gimnazială nr.189, Monolog de primăvară, coordonator Lăzărescu Maria

5.

Premiul II-monolog

 

Școala Gimnazială Adrian Păunescu,Ce vreau să fiu, coordonator Șinca Mariana

Școala Gimnazială nr. 142,Cai și bibilici, coordonator Tincu Camelia Daniela

6.

Premiul III-monolog

 

Școala Gimnazială Elena Văcărescu, Monolog Spiridon, coordonator Răzvan Marinescu

Școala Gimnazială Specială nr.1, Ciungu Andrei- Cucoana Chirița, Chirița II, coordonatori Vîjorel Constanța, Borcea Svetlana și Stănescu Ramona

7.

Premiul pentru cel mai bun actor- în rol principal

Școala nr.120 Mărțisor, Matei Șipoș- Doctor fără voie, Sganarelle, coordonator Cristia Valeria

Liceul Teoretic Dante Alighieri,  Octavian Ruiu-Bâlbâitul, coordonatori Ovidiu Cuncea și Claudia Machedon

8.

Premiul pentru cea mai bună actriță- în rol principal

Școala Gimnazială nr. 49, Ioana Manea-Alice în Țara Minunilor, Alice,coordonator Petrecu Narcisa

Școala Gimnazială Elena Văcărescu, Cătălina Crețu- Visul unei nopți de vară, Puck,Tezeu, Helena, coordonatori Răzvan Marinescu și Sabina Posea

9.

Premiul pentru cel mai bun actor- în rol secundar

Liceul Teoretic Bilingv Ita Wegman, Mihai Velescu-Youtube, coordonator Anca Maria Cernea

Școala Gimnazială nr. 142, Spirache Mihai- Ursul,Când jucăriile spun Pa! coordonator Tincu Camelia Daniela

10.

 

 

 

Premiul pentru cea mai bună actriță- în rol  secundar

After School Excellent Education,  Dragomir Maia-Câte-n lună și-n căpșună, coordonator Anca Maria Cernea

Clubul Copiilor Sector 1-Avram Maria Denisa-Othello, Instantanee de  călătorie, coordonator Băcescu Magdalena

1

14

111

107

100

„- Domnuu, a fost cea mai frumoasă zi de școală din viața mea!”

Asta îmi spuneau acum aproape un an zeci de copii după ce participaseră la cel mai mare eveniment sportiv al școlii - competiția sportivă de role, biciclete, skateboard de 1 iunie, ziua copilului. Peste 150 de puști și-au făcut curaj și s-au înscris în concurs, având ca suținători alți vreo 300 de colegi și vreo 100 de părinți. Am avut chiar și invitați regali, pe Alteța Sa Regală Principesa Maria a României, ocazie cu care a putut trăi alături de școala noastră un moment ce va rămâne pentru mult timp în amintirea celor prezenți.

A fost o zi plină de zâmbete, culoare, mișcare cu ajutorul celor de la Social Gym, muzică avându-i ca invitați pe cei de la Barbarosa, cu încurajări, cu sentimentul bucuriei de a fi aplaudat de sute de oameni. Aceea a fost ziua când am văzut cât de frumos poate uni sportul generații diferite, cum violența lasă loc fair-playului și cooperării, cum răbdarea poate lua loc furiei.

Și pentru că lucrurile frumoase merită retrăite anul acesta revenim cu cea mai tare competiție sportivă a cartierului, și da, va fi la Ferdinand. De astă dată vom fi mai mulți, mai uniți, mai bine pregătiți să facem față provocărilor. Ne deschidem porțile pentru 4 competiții sportive - maratonul veseliei unde alături de copii vor alerga atât profesorii cât și părinții sau bunicii copiilor, vom vedea cât de mult ne țin frânele și putem face viraje cu ajutorul bicicletelor, vom vedea cât de multă viteză pot prinde rolele și ne vom bucura să trăim emoțiile pe care ni le dau copii care fac scheme care mai de care mai spectaculoase cu ajutorul skateboardului. Tot ce ți-am povestit mai sus o pot face doar niște supereroi. Da, știu, iar auzi povestea asta plictisitoare deja, însă îți garantăm că pentru noi faptul că te vei trezi de la ora 7, faptul că vei face câteva zile pregătire pentru a face față competiției, faptul că îți vei stăpâni emoțiile și vei putea avea propriul tău moment de glorie sportivă în fața a sute de oameni face din tine un adevărat erou. Și da, scoate eroul din tine!

Când se va întâmpla toată treba asta fantastică? Miercuri, 31 mai, cu o zi înainte de 1 iunie, ziua când vei putea să te bucuri așa cum poate n-ai mai făcut-o de ceva vreme alături de familia ta căci tot e ziua copilului. Competiția începe la ora 8:30 cu maratonul veseliei după care continuăm cu celelalte probe. Orice copil poate participa la cel mult 2 probe plus maratonul, acolo unde îți recomandăm să vii cu toată familia, fie că e mama, tata, iubitul mamei sau iubita tatălui, bunicul, bunica, unchi, mătuși, frați, surori. Înscrierile se fac la fiecare clasă până în data de 25 mai, învățătorul sau dirigintele clasei ocupându-se de acest lucru. Vă încurajăm așadar să scotem fiecare dintre noi propriul supererou, un erou ce merită să fie cunoscut și aplaudat!

Pentru depănat amintiri de anul trecut ori dacă vrei să știi mai multe despre competiție ești bine venit la o disucție cu Vasile Brașovanu, învățătorul de la clasa a IV-a B, cel care coordonează evenimentul ;)

Iar pentru oamenii sau organizațiile care vor într-un fel sau altul să ne ajute (vom avea nevoie de apă potabilă, chiar multă apă căci va fi deja vară, fructe, premii sub formă de rechizite, cărți, articole sportive - de la tricouri, șepci, mingi, palete de tenis și orice altceva poate face bucuroși niște copii cu vârsta între 7 și 15 ani) îi invităm să scrie un e-mail la adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , Vasile Brașovanu fiind persoana de contact.

scoate eroul_din_tine

E vineri dimineață. Cu o seară înainte peste toată țara s-a năpustit din nou iarna. Pe toate canalele e jale mare de zici că suntem în  mijlocul verii și nu e nicidecum firesc să se mai abată în plină primăvară câte un nor încărcat de fulgi ce aduc și câteva grade cu minus. Mintea mea se întreabă cum o fi vremea în Viscri și dacă oi putea să cutreier dealurile din jurul bisericii fortificate. Îmi pun în bagaje haine groase, materiale pentru training și ... pe Gigel, personajul ce-mi este de mare ajutor în experiențele nonformale de învățare.

Ajung în autogară, mă întâlnesc cu Mihaela, prietenă bună și colegă de training, ne luăm bilete și așteptăm nerăbdători asemeni unor puști ce pleacă pentru prima dată de acasă, singuri, într-o excursie de câteva zile. Cu o întârziere de jumătate de oră autobuzul spre Târgu-Mureș ajunge, ne urcăm, ne luăm la revedere de la orașul care încă nu și-a revenit după sărbătorile pascale.

Drumul e lung. Trecem prin munți, ne clătim ochii cu priveliști ce te duc departe de toate grijile de zi cu zi. Mai adormim, povestim ce-am făcut fiecare dintre noi în scurta vacanță și discuția vrem, nu vrem se oprește la copii. Ea cu experiență de 7 ani, eu cu 2 ani în spate propunem soluții care mai de care mai revoluționare cu privire la sistemul educațional.

Ajungem în pădurea Bogății, vorbim cu gazdele noastre ce ne spun că imediat după ce traversăm pădurea vom ajunge în Rupea, locul unde noi trebuie să coborâm, urmând ca ei să ne preia cu o mașină. La următoarea curbă vedem semeață cetatea ce se înalță deasupra orașului. Coborâm și ne așteptăm gazdele. În câteva minute suntem într-o altă mașină ce ne duce la o casă construită la final de secol XIX, devenită între timp o pensiune tare frumoasă.

Cum e deja seară mergem la masă, gustăm din bunătățile locului și mai facem o scurtă recapitulare pentru mâine. Stingem lumina, fiecare merge în camera lui și somnul ne cuprinde. Dimineață, soarele flancase dealurile din jurul micului sat iar bucuria era cum nu se poate mai mare. Știam că avea să fie o zi bună.

Mă plimb prin curtea casei înconjurată de flori care mai de care mai colorate. Mă întâlnesc cu Mihaela, luăm micul dejun și pornim la drum către satul vecin, Bunești. Ajungem pe la un 8:50 și găsim în școală o doamnă învățătoare ce ne anunță că nici un copil nu a venit. Ne gândim ce putem face iar doamna învățătoare se hotărăște să dea câteva telefoane prin sat. În 20 de minute începem trainingul cu 8 copii. Îl introduc în scenă pe Gigel cel care avea să fie tare curios pe parcurul întregii zile, copii îl adoră iar pe ici pe colo văd priviri ce spun că nu mi l-ar mai da pe broscoiul zâmbăreț.

Începem prima sesiune, ne cunoaștem, vorbim fiecare despre cine suntem iar după aproape jumătate de oră constatăm că în clasă nu mai este nici un scaun liber, pe parcurs adăugându-se mereu noi veniți: de la copii de 7 ani până la adolescenți de 14-15 ani. Ne continuăm trainingul, aflăm cum ne afectează violența pe fiecare dintre noi, cum stă treaba cu victima, agresorul și salvatorul, formele pe care le poate lua bullyingul. Facem jocuri de rol, studii de caz, îi implicăm pe toți copiii. Ne uităm la ceas și nu ne vine să credem când s-au și dus 5 ore. Cum lângă școală o biserică fortificată din secolul XIV se înalță semeață hotărâm să o vizităm. Sun și rog o doamnă tare drăguță să vină și să ne deschidă cetatea și alături de o gașcă de 20 de puști descoperim secretele din spatele zidurilor.

În micile pauze din timpul trainingului am aflat povești care mai de care mai înfricoșătoare: de la pisici care noaptea prind aripi și zboară din turnurile de apărare, până la scheletele găsite de copii în zidurile bisericii. Aflăm că nu sunt nici pisici zburătoare nici schelete umane și că toate sunt povești fabricate în mințile pline de fantasme ale copiilor. Descopăr că deși oamenii din fața mea învață zi de zi lângă cetate mare parte dintre ei nu o vizitaseră niciodată. Ne bucurăm cu toții de picturi murale vechi de 700 de ani, descoperim citate în limba latină, aflăm povestea zidurilor care i-au apărat pe locuitorii acestor meleaguri atunci când cotropitorii veneau și jefuiau împrejurimile ori cum sute de ani turnurile de apărare au avut rol de cămară comună în care erau păstrate bunătățuri afumate.

DSCF1205

Citesc pe chipurile copiilor bucuria adusă de descoperirea unui loc atât de fascinant, un loc aflat chiar în inima propriului lor sat. Povestim despre cum a fost întreaga lor experiență din timpul trainingului, facem poze, ne promitem să ne vizităm și cel mai important le spunem că suntem tare curioși cum vor reacționa atunci când vor deveni furioși ori când vor fi în situații conflictuale, dacă vor avea puterea să folosească instrumentele pe care le-am exersat cu ei. Ne luăm la revedere după câteva îmbrățișări și pornim către Viscri.

La intrarea în sat doi dulăi păzesc moștenirea sașilor. Din spatele geamurilor mașinii le fac cu mâna iar ei ca răspuns își arată colții mai mult sau mai puțin fioroși. De la seninătatea caselor de acum 150 de ani ce le poți găsi în centru satului, dăm la intrare peste căsuțe din chirpici, unele stând gata să cadă, curțile nu mai sunt atât de mari ori pline de pomi, culorile pale ale caselor sunt înlocuite de culori țipătoare. Pe ici pe colo din spatele gardurilor se zărește chipul vreunui copil ce se joacă în iarba abia ieșită din zăpada ce-a căzut acum câteva zile.

Ne luăm forțe proaspete din mâncarea pregătită după rețete saxone și ne hotărâm să vizităm pădurea din jurul satului. Pe drum ne dăm seama că nu avem hartă și că ar fi bine să întrebăm pe ce cărări și încotro s-o apucăm. Ajungem pe o uliță unde casele se pierd în spatele copacilor ce par că vor să le protejeze de privirile drumeților curioși. Întâlnim câțiva puștani pe care îi rugăm să ne spună pe ce drum e potrivit să o apucăm. Tot un zâmbet, unul dintre copii ne arată direcția și adaugă la final:„Vedeți că sus mai în deal sunt niște câini. Sunt mici, nu vă mușcă!„ Cu frica ridicată până în vârful urechilor hotărâm totuși să ne continuăm drumul. Trecem de casele cu pricina unde dulăi mai mari sau mai mici legați în lanțuri care să le potolească furia stau în spatele gardurilor. Din coșurile caselor iese fum, semn că sobele încă își fac treaba.

Ajungem la intrarea în pădure, găsim flori de câmp, dăm peste un staul de oi, vedem din depărtare cum se înalță cetatea și pornim pe poteca bicicletelor. Cu încălțările pline de noroi ajungem pe creasta dealului unde pădurea lasă loc unei poieni de câteva hectare. Ne bucurăm privirea cu sute de copaci ce sunt în plină floare. Dăm peste câteva pete de zăpadă, găsim câteva focuri stinse ce au lăsat în urmă tăciuni și câteva cioate ce n-au apucat încă să ardă. Ne continuăm călătoria prin pădure, ne facem săbii din crengi uscate și ne provocăm în lupte asemeni cavalerilor de acum sute de ani.

Se lasă răcoare iar soarele pare că se ascunde tot mai mult pe după copaci și pe după dealuri. Ne uităm la ceas, vedem că se lasă seara și pornim către sat. La întoarcere vedem și mai mult sărăcia și uitarea care pare că se lasă peste sat. În căsuțe mici se înghesuie mame și tați alături de copiii lor. Pe ici pe colo vezi cum cocoșii se umflă în pene și-și apără găinile. La intrarea în sat o femei duce două găleți pline cu apă. Îi dăm bună ziua, ne salută și ea cu zâmbetul pe buze iar ceva mai în vale o fetiță duce în spate o pungă plină cu cartofi. O întrebăm dacă o putem ajuta, puțin rușinată ea ne răspunde că se descurcă și își continuă drumul.

Se lasă seara peste Viscri și toată agitația de peste zi își găsește acum liniștea. Cerul înstelat este cel care păzește acum fiecare suflet. Luna își trimite razele către casele aliniate la șosea. Gânduri multe mă cuprind și mulțumesc oamenilor din viața mea pentru tot ce mi-au dăruit. Adorm cu gândul la tot ce am putut trăi peste zi.

E duminică dimineață acum. La câteva case depărtare clopotele bisericii ortodoxe îi cheamă pe săteni la slujbă. Noi, plecăm agale către școală. Soarele nu vrea să se arate astăzi. Ajungem în curtea școlii unde o liniște neașteptăată ne apasă. Intrăm în școală, căutăm clasa unde aveam să ținem activitatea cu copiii și lângă o sobă ce aducea căldură îl întâlnim pe Andrei. Ni-l amintim de la vizita trecută când, plin de curaj, ne-a propus să cântăm Eu am o casă mică. Deși este în clasa pregătitoare s-a trezit dis de dimineață pentru a fi sigur că ajunge la timp. În câteva minute clasa devine neîncăpătoare. 40 de copii se înghesuie pe cele 35 de scaune. Mă uit la Mihaela și din priviri hotărâm că trebuie să schimbăm structura trainingului și să ne adaptăm la nevoile grupului. E gălăgie multă. În scenă însă își face apariția Gigel iar peste clasă se lasă liniștea. Stabilim împreună regulile după care vom lucra iar apoi ne intrăm în pâine. Privindu-i pe copii îmi amintesc de activitățile comune pe care le făceam în clasele primare cu toată școala. Cam așa e și acum.

Pe chipurile copiilor se citește sărăcia și greutățile pe care le preiau de la părinți. Le aflăm poveștile, bucuriile cât și suferințele de care au parte, neajunsurile emoționale, lipsa taților plecați la muncă în țări depărtate, singurătatea mamelor și neputința lor atunci când vine vorba de educație. Vedem și cum se poate manifesta violența de la un simplu cuvânt până la o palmă dată unui coleg la furie. Facem tot ce ne stă în putință să-i ținem pe toți în siguranță și să aducem învățarea mai aproape de ei prin înțelegerea emoțiilor pe care fiecare dintre noi le are și care ne pot aduce împreună.

Se face ora 12:30. Îi vedem deja obosiți pe copii așa că hotărâm să încheiem. Ieșim în curtea școlii, ne dăm mâinile, facem un cerc mare și intrăm în lumea jocurilor din Viscri. Câțiva turiști ce se îndreaptă către cetatea de lângă școală se opresc, ne zâmbesc, ne fac poze, ne salută după care își continuă drumul. Noi ne luăm la revedere într-o zarvă pe care de mult nu am mai trăit-o. Unii se lasă duși mai greu. Vin, îl salută pe Gigel, ne dau și nouă câte o îmbrățișare și ies pe poarta școlii ce are crestată razele soarelui în lemnul bătut de ploi și ninsori.

 

DSCF1304

Au fost câteva ceasuri grele. Am văzut copii curioși, dornici să-și cunoască mintea și trupul, să-și înțeleagă reacțiile, am văzut și copii neputincioși care par că au pierdut bătălia cu propriile emoții și care se lasă conduși de furie. Am văzut sclipire în ochi atunci când au aflat că și noi oamenii mari simțim emoții precum rușinea. Am văzut dorința de a ieși dintr-o lume care prea mult timp nu s-a putut bucura de frumusețile pe care viața ni le poate aduce. Am văzut însă și că eu, cu puterile mele mici pot aduce semințe de încredere și speranță în viețile unor copii.

În drumul spre casă, urcați deja în autobuz, îmi trag sufletul și spun: „Mihaela, este mult de lucru! Acum însă știm de unde și cu ce să începem.„

Semnat,

Invățător Teach for Romania, Vasile Brașovanu

Școala Gimnazială Ferdinand I vă invită la  Festivalul de Teatruediţia a VIII-a, ce se va desfăşura în Sala de Festivităţi a școlii în zilele de joi și vineri, 25-26 mai 2017. Anul acesta tematica va fi Călători în jurul lumii, pentru că lista partenerilor s-a mărit prin prezența Institutului de Științe ale Educației și Inspectoratului Școlar Județean Constanța. Precizăm faptul că această activitate este parte a protocolului de colaborarea din cadrul proiectului de cercetare Modalități de optimizare a intervențiilor educaționale pentru copiii care provin din familii de refugiați / beneficiază de protecție internațională inclus în planul de activitate pentru anul 2017 al Institutului de Științe ale Educației.

Ediția de anul acesta este dedicată refugiaților din Siria, care vor primi azil politic în centrele din țara noastră. Ne dorim prin intermediul  acestui spectacol să evidențiem diversitatea culturală, unicitatea fiecărui popor și capacitatea de a accepta diferențele care ne individualizează.

Festivalul se adresesază elevilor din clasele I-VIII din Bucureşti şi este împărţit în două secţiuni:

A. Secţiunea I: clasele I-IV (inclusiv clasa pregătitoare)

O piesă de teatru/ monolog (durata maximă 30 min.)

B. Secţiunea a II-a clasele V-VIII

O piesă de teatru/ monolog (durata maximă 30 min.)

Pentru participarea la concurs

Festivalul Concurs de Teatru pentru Elevi “Ferdinand I”, Ediţia a VIII-a se va desfăşura în Sala de Festivităţi a Şcolii Gimnaziale “Ferdinand I”, în perioada 25-26 mai 2017Şcoala organizatoare este situată în B-dul Gării Obor nr. 16, Bucureşti, sector 2, tel./fax: 0212525370.

Pentru participarea la concurs, fiecare şcoală desemnează trupele, prin transmiterea fişei de înscriere, online (nescanată, în format Microsoft Word), la adresa de mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Fișele vor fi trimise până în data de  15 mai 2017Persoana de contact din partea  organizatorilor este  prof. Banu Cătălina.

Fiecare trupă de teatru, cât şi participanţii individuali, trebuie să aibă în portofoliul de prezentare în mod obligatoriu caietul program şi afişul spectacolului. Acestea vor fi aduse în ziua spectacolului, inclusiv fişa de înscriere semnată şi ştampilată de către directorul şcolii/clubului din care provine trupa.

La concurs vor intra în competiţie toate trupele desemnate de şcolile interesate şi înscrise în concurs - fiecare şcoală poate fi reprezentată de o singură trupă/actor pentru fiecare secţiune.

Piesa de teatru se joacă în limba română, textele alese trebuie să reflecte vârsta şi preocupările interpreţilor, să nu conţină limbaj licenţios, acţiuni şi situaţii scenice nepotrivite vârstei lor. Scenariul va fi creație proprie sau adaptare din orice autor sau  din cultura universală.

Toţi participanţii şi susţinătorii lor sunt rugaţi să aibă pe tot parcursul festivalului un comportament civilizat şi de fairplay.

Responsabilitatea organizării şi desfăşurării Festivalului Concurs de Teatru pentru Elevi “Ferdinand I”, Ediţia a VIII-a, revine Şcolii Gimnaziale “Ferdinand I”, precum şi celorlalte şcoli participante, prin respectarea prevederilor prezentului regulament.

Şcoala Gimnazială “Ferdinand I” va asigura logistica necesară desfăşurării în cele mai bune condiţiuni a Festivalului Concurs de Teatru pentru Elevi “Ferdinand I”, Ediţia a VIII-a.

Se vor acorda următoarele categorii de premii:

Trofeul “Ferdinand I”

Premiul I – trupă/monolog (pentru fiecare secţiune: primar/gimnaziu)

Premiul II – trupă/monolog (pentru fiecare secţiune: primar/gimnaziu)

Premiul III – trupă/monolog (pentru fiecare secţiune: primar/gimnaziu)

Premiul pentru cel mai bun actor– în rol principal (pentru fiecare secţiune: primar/gimnaziu)

Premiul pentru cel mai bun actor– în rol secundar (pentru fiecare secţiune: primar/gimnaziu)

Premiul pentru originalitate

Premiul pentru cel mai bun afiş

Premiul pentru popularitate

Premiul pentru cele mai frumoase costume

Premiul Special al Juriului

Juriul Festivalului Concurs de Teatru pentru Elevi “Ferdinand I”, este alcătuit din personalităţi din lumea teatrului, care nu au îndrumat formaţii sau concurenţi individuali participanţi la concurs, reprezentanţi ai ISMB şi reprezentanţi ai comunităţii locale. Preşedintele juriul este o personalitate din lumea teatrului. Festivitatea de premiere va avea loc în Sala de Festivităţi a Şcolii Gimnaziale “Ferdinand I”, în data de 26 mai 2017.

Toţi participanţii vor primi diplome de participare semnate de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, preşedintele juriului şi directorul şcolii. Persoana de contact din partea organizatorilor – prof. Banu Cătălina, Tel: 0737093550

Şcoala organizatoare este situată în B-dul Gării Obor nr. 16, Bucureşti, sector 2, tel./fax: 0212525370.

 Atașat regăsiți fișa de înscriere și regulamentul festivalului.

Festivalul de_teatru

În urma primei etape de înscrieri pentru clasa pregătitoare a anului școlar 2017-2018, din totalul de 75 de locuri au fost ocupate 50. Va urma în curând o a doua etapă de înscrieri. Atașat regăsiți lista copiilor admiși.

Eu m-am întrebat mereu ce înseamnă viața, ce înseamnă puterea, dar mai ales ce înseamnă iubirea. Eu am aflat micuțe părți din aceste cuvinte doar că puțin înseamnă și mult. Așa că m-am decis să vă spun ce înseamnă aceste cuvinte: viața înseamnă o nouă plantă sau un nou corp ceresc, sau chiar mai bine o ființă umană. Noi învățăm astea cu greu, adică ce înseamnă un corp ceresc sau o ființă. Ce vreau să spun este că viața e peste tot și noi trebuie să o protejăm și să o respectăm, așa cum noi ne respectăm familiile. 

Puterea este în toți oamenii, doar că oamenii cred că puterea este pumnul și înjuratul. Ei fac așa pentru că nu și-au găsit puterea, ei nu știu cum să o folosească așa că cei care nu știu ce înseamnă puterea să citească mai departe. Puterea înseamnă o vorbă sau un gând, adică vorba este cea mai ușoară dar și cea mai dificilă sursă de putere. Este greu sa îți iei putere din vorbe dar ți-o iei repede când afli ce a pățit omul respectiv, căci dacă vorbesti cu el îl calmezi. Poți să ai puterea de la un gând, adică în caz că cineva te supără sau îți spune o înjuratură cum ar fi că "ești prost sau ceva de genul ăsta", poți să folosești puterea ca să te gândești să îi spui că nu e frumos ce a spus sau să te calmezi gândindu-te la altceva. 

Și acum iubirea. Ea te ajută când ești trist, cum ar fi un pupic de la mama sau o îmbrățișare a unui tată. Iubirea înseamnă: animăluțe, frați, surori, părinți, unchi, bunici dar și prieteni. Ei ne dau iubire și informații pe care nimeni nu le știe și noi îi răsplătim tot cu iubire și informații. 

Eu am terminat de povestit, daca v-a plăcut dați un like sau un comentariu.

 

Scris de: BULGARU ALBERTO
Un copil de 10 ani.
Credeți-mă!

937d37eb388be90f3189357a2cf6879a

 

 

       Astăzi, 9 octombrie 2017, începem pilotarea celui mai dorit, visat și așteptat proiect - MakEY. 12 elevi, cu vârste cuprinse între 6-7 ani ( din clasele Pregătitoare și clasele I), vor explora și descoperi spațiul cosmic. Ei vor ajuta o specie de extratereștri să-și dezvolte un program spațial în jocul Kerbal Edu. Vor lucra cu roboți modulari, cu Cublets, vor crea obiecte tridimensionale cu 3Doodler. În această aventură, vor fi facilitați de voluntarii Asociației Hatch Atelier.

        Scopul proiectului este să afle în ce fel activitatea copiilor mici (sub 8 ani) într-un makerspace poate să le dezvolte acestora cunoașterea și competențele digitale și creativitatea . Un makerspace este un atelier în care adulții sau copiii pot să creeze diverse lucruri, cum ar fi obiecte/ jucării care conțin elemente electronice, obiecte create prin imprimare 3D etc.

       Proiectul se desfășoară în perioada 2017-2019, dar participarea elevilor la proiect va avea loc între 09 octombrie-20 octombrie 2017 (6 ateliere) și 04 decembrie – 15 decembrie (6 ateliere), perioadă în care vom desfășura o serie de 12 ateliere în școala în care învață copiii. Durata unui atelier va fi în jur de 3 ore (cu pauze intermediare). Vor avea loc 3 astfel de ateliere pe săptămână (luni, miercuri și vineri), timp de 4 săptămâni. Atelierele vor incepe la ora 13:00 și se vor termina in jurul orei 16:00.

cosmos

      Această aventură experențială este partea unui proiect internațional din care fac parte următoarele țări: UK, România, Danemarca, Germania, Norvegia, Finlanda, SUA, Canada, Columbia, Australia. Din România participă la proiect Institutul Român de Sociologie și Asociația Hastch Atelier.

     Le multțumim cu toată recunoștința că au ales să fim parte a acestei aventuri.

Director,

Violeta Dascălu

CREAȚIE  - Primar

PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI   - ROSCAN ANA – MARIA, Clubul Copiilor Sector 1, coordonator Magdalena Băcescu

 PREMIUL I  -  DANCIU  MIRCEA,  Clubul Copiilor Sector 1, coordonator Magdalena Băcescu

PREMIUL II   CHELU EVA, Școala Gimnazială Sfântul Andrei, Tudoroiu Luminița

PREMIUL III  DANCIU HORIA,  Clubul Copiilor  Sector 1, coordonator Magdalena Băcescu

MENȚIUNE CONSTANTINESCU RUXANDRA, Scoala Gimnaziala Sfantul Andrei, Aldea Roxana


CREAȚIE Gimnaziu

PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI  -  ROSU SARA, Colegiul National Victor Babes, coordonator Kirsteuer Rodica

PREMIUL I -   LEONTE DARIA, Școala Gimnaziala 39, coordonator Stancu Tania

PREMIUL II – CROITOR AURELIA MARIA, Scoala Gimnaziala Ferdinand I , coordonator MIRELA MIHALA

PREMIUL III – LIPCIUC IOANA – THEODORA, Clubul Copiilor Sector 1, coordonator Magda Bacescu

MENȚIUNE – ARON ELISA, Colegiul Național Victor Babeș, coordonator Popescu Gina

 

INTERPRETARE – primar

PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI – TRUPA SCOLII GIMNAZIALE ADRIAN PAUNESCU, coordonator STAICU GEANINA

PREMIUL I – DRAGAN ȘTEFANIA, Cubul Copiilor Sector 6, Sinca Mariana

PREMIUL II- TULIN ANASTASIA, Scoala gimnazială 179, Săvescu Daniela

PREMIUL III – FLOREA LUCIANA CĂTĂLINA, Clubul Copiilor Sector 1, Magdalena Băcescu

MENȚIUNE – ALBU TANIA, Clubul Copiilor sector 6, Sinca Mariana


INTERPRETARE – Gimnaziu

PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI – LICE VALENTIN, LICE CRISTIAN, Scoala Gimnazială Specială pentru deficiențe de auz „Sfânta Maria”, coordonator Cristina Gîrniceanu.

PREMIUL I – AMZA IOANA, Scoala Gimnazială Liviu Rebreanu, coordonator Ernraih Magda

PREMIUL II – AVRAM MARIA DENISA – Clubul Copiilor Sector 1, coordonator Magdalena Băcescu

PREMIUL III - ALEXANDRU MOCANU, Liceul Teoretic Dante Alighieri, coordonatori Ovidiu Cuncea și Claudia Machedon

MENȚIUNE  - Geamanu Eric, scoala speciala nr 1 , coordonator Borcea Svetlana

Page 1 of 10