Suntem si pe FaceBook

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

teatru

Miercuri, 11 octombrie, ora 18.00, in Sala de festivități a Școlii Ferdinand, vă invităm să vedeți o poveste frumoasă despre familie și despre felul în care reușim să trecem peste tragediile vieții.

Piesa de teatru ''Noi Doi'' prezintă momente memorabile din relația unui tată cu fiica lui, momente magistral regizate sub îndrumarea doamnei Cătălina Buzoianu. Cei doi, tată și fiică, au parte de întâmplări ce le schimbă viața și situații limită pline de dramatism. 

Spectacolul de teatru ''Noi Doi'' face parte din proiectului cultural CARTIERUL DE DANS finanțat în cadrul Programului cultural #BucureștiOrașParticipativ de către Primăria  Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti #ARCUB.

 

Vă așteptăm!

Am sărbătorit săptămâna trecută, vineri, 17.06.2017, cel mai frumos și ofertant an școlar. Am învățat să Creștem Împreună, în comunitate conștientizând că astfel putem fi puternici! Am consolidat relații deja existente ( cu Fundația Inocenți, UNATC, Federația Română de Arte Marțiale, Asociația Agora Tinerilor, Asociația România în tranziție, Scout Floarea de colț, Educație pentru toți, Asociația SolMentis, Seeding Knowledge), am realizat noi parteneriate care au adus valoare și creștere nouă – copii, părinți și profesori ( cu Fundația Noi Orizonturi, Fundația Robin Hood, Asociația ABC-ul nutriției, Asociația Art Science România) .  Am început din septembrie 2016, derularea unui proiect Erasmus + STEAM DECKS -Learning Through A Playful Online Platform, Social Learning And Content Co‐Creation, de inovare și învățare modernă, cu ajutorul cardurilor. Părinții au fondat o nouă asociație, Creștem copii fericiți, dar mai presus de orice, am învățat să celebrăm, să ne oferim clipe de bucurie, să trăim în prezent și să privim cu încredere în viitorul pe care îl proiectăm împreună.

Citim bucuria pe chipul copiilor în fiecare zi și suntem fericiți că aceștia sunt curajoși, curioși, dinamici și cu inițiativă. Părinții sunt alături de școală și această implicare se vede în tot ce construim împreună. Este un alt început, un alt drum, pe care am pornit și pe care ne dorim să îl ducem și în următorii ani.

Am avut alături de noi, doi ani, un coleg care ne-a fost ghid, Vasile Brașovanu. Ne dorim să rămână alături de noi și din altă poziție, de alumni. Mulțumim pentru TOT ce ai dăruit!

Mulțumesc tuturor partenerilor, părinților, colegilor, care au ales să pună din sufletul lor la construcția unei școli a viitorului. Vacanță binemeritată!

Director,

Prof. Violeta Dascălu

IMG 9762

 

Joi și vineri, 25-26 mai, școala s-a umplut de artiști, mai mari sau mai mici. Cu toții au dat ce au avut mai bun, talent lucrat în ore de repetiții, munca tuturor fiind încununată de aplauzele și bucuria publicului. Le mulțumim tuturor celor care au avut curajul de a urca pe scenă și de a ne încânta cu talentul și măiestria lor. Le suntem recunoscători pentru orele petrecute împreună și ne bucurăm că au ales să construiască cea de-a VIII-a ediția a Festivaluilui de teatru ”Ferdinand I”. Mai jos redăm lista câștigătorilor:

Nr.crt.

Premiul

Trupa/Școala

1.

TrofeulʺFerdinand Iʺ

Școala Gimnazială Ferdinand I, Italia: domus in extremis mundi,coordonatori Nicoleta Moscalenco și Natalia Dragomir

2.

Premiul pentru originalitate

Școala Gimnazială nr. 62, Andrei Antonio, Monolog: 20 de ani în Siberia, independent

3.

Premiul pentru cel mai bun afiș

Școala Gimnazială nr. 49, Pasărea albastră,coordonatori Dumitrașcu Raluca,Nadia Dimitriu și Andreea Gaica

4.

Premiul pentru popularitate

Școala Gimnazială nr. 142, Motociclistul-Lupului- Stănescu Ștefan, Când jucăriile spun Pa!, coordonator Tincu Camelia Daniela

5.

Premiul pentru cele mai frumoase costume

Școala Gimnazială nr. 49, Alice în Țara Minunilor, coordonator Petrescu Narcisa

6.

Premiul Special al Juriului

Școala Gimnazială Specială pentru deficienți de auz-Sfânta Maria, Ceilalți muzicanți din Bremen, coordonatori Gîrniceanu Cristina și Stoica Florica

Nr.crt.

Premiul

Primar

 

Gimnaziu

1.

Premiul I-trupă

 

After School Excellent Education, Câte-n lună și-n căpșună, coordonator Anca Maria Cernea

Liceul Teoretic Dante Alighieri, Bâlbâitul, coordonatori Ovidiu Cuncea și Claudia Machedon

2.

Premiul II-trupă

 

Liceul Teoretic Bilingv Ita Wegman, Youtube, coordonator Anca Maria Cernea

Liceul Teoretic Bilingv Ita Wegman,Grease-amintiri din America anilor 80, coordonator Anca Maria Cernea

3.

Premiul III-trupă

 

Școala Gimnazială nr.62, Viața insectelor, coordonator Nicolae Denisa

Școala Gimnazială nr. 142, Când jucăriile spun Pa! coordonator Tincu Camelia Daniela

4.

Premiul I-monolog

 

Clubul Copiilor sector 1-Monolog Neghiniță, coordonator Băcescu Magdalena

Școala Gimnazială nr.189, Monolog de primăvară, coordonator Lăzărescu Maria

5.

Premiul II-monolog

 

Școala Gimnazială Adrian Păunescu,Ce vreau să fiu, coordonator Șinca Mariana

Școala Gimnazială nr. 142,Cai și bibilici, coordonator Tincu Camelia Daniela

6.

Premiul III-monolog

 

Școala Gimnazială Elena Văcărescu, Monolog Spiridon, coordonator Răzvan Marinescu

Școala Gimnazială Specială nr.1, Ciungu Andrei- Cucoana Chirița, Chirița II, coordonatori Vîjorel Constanța, Borcea Svetlana și Stănescu Ramona

7.

Premiul pentru cel mai bun actor- în rol principal

Școala nr.120 Mărțisor, Matei Șipoș- Doctor fără voie, Sganarelle, coordonator Cristia Valeria

Liceul Teoretic Dante Alighieri,  Octavian Ruiu-Bâlbâitul, coordonatori Ovidiu Cuncea și Claudia Machedon

8.

Premiul pentru cea mai bună actriță- în rol principal

Școala Gimnazială nr. 49, Ioana Manea-Alice în Țara Minunilor, Alice,coordonator Petrecu Narcisa

Școala Gimnazială Elena Văcărescu, Cătălina Crețu- Visul unei nopți de vară, Puck,Tezeu, Helena, coordonatori Răzvan Marinescu și Sabina Posea

9.

Premiul pentru cel mai bun actor- în rol secundar

Liceul Teoretic Bilingv Ita Wegman, Mihai Velescu-Youtube, coordonator Anca Maria Cernea

Școala Gimnazială nr. 142, Spirache Mihai- Ursul,Când jucăriile spun Pa! coordonator Tincu Camelia Daniela

10.

 

 

 

Premiul pentru cea mai bună actriță- în rol  secundar

After School Excellent Education,  Dragomir Maia-Câte-n lună și-n căpșună, coordonator Anca Maria Cernea

Clubul Copiilor Sector 1-Avram Maria Denisa-Othello, Instantanee de  călătorie, coordonator Băcescu Magdalena

1

14

111

107

100

„- Domnuu, a fost cea mai frumoasă zi de școală din viața mea!”

Asta îmi spuneau acum aproape un an zeci de copii după ce participaseră la cel mai mare eveniment sportiv al școlii - competiția sportivă de role, biciclete, skateboard de 1 iunie, ziua copilului. Peste 150 de puști și-au făcut curaj și s-au înscris în concurs, având ca suținători alți vreo 300 de colegi și vreo 100 de părinți. Am avut chiar și invitați regali, pe Alteța Sa Regală Principesa Maria a României, ocazie cu care a putut trăi alături de școala noastră un moment ce va rămâne pentru mult timp în amintirea celor prezenți.

A fost o zi plină de zâmbete, culoare, mișcare cu ajutorul celor de la Social Gym, muzică avându-i ca invitați pe cei de la Barbarosa, cu încurajări, cu sentimentul bucuriei de a fi aplaudat de sute de oameni. Aceea a fost ziua când am văzut cât de frumos poate uni sportul generații diferite, cum violența lasă loc fair-playului și cooperării, cum răbdarea poate lua loc furiei.

Și pentru că lucrurile frumoase merită retrăite anul acesta revenim cu cea mai tare competiție sportivă a cartierului, și da, va fi la Ferdinand. De astă dată vom fi mai mulți, mai uniți, mai bine pregătiți să facem față provocărilor. Ne deschidem porțile pentru 4 competiții sportive - maratonul veseliei unde alături de copii vor alerga atât profesorii cât și părinții sau bunicii copiilor, vom vedea cât de mult ne țin frânele și putem face viraje cu ajutorul bicicletelor, vom vedea cât de multă viteză pot prinde rolele și ne vom bucura să trăim emoțiile pe care ni le dau copii care fac scheme care mai de care mai spectaculoase cu ajutorul skateboardului. Tot ce ți-am povestit mai sus o pot face doar niște supereroi. Da, știu, iar auzi povestea asta plictisitoare deja, însă îți garantăm că pentru noi faptul că te vei trezi de la ora 7, faptul că vei face câteva zile pregătire pentru a face față competiției, faptul că îți vei stăpâni emoțiile și vei putea avea propriul tău moment de glorie sportivă în fața a sute de oameni face din tine un adevărat erou. Și da, scoate eroul din tine!

Când se va întâmpla toată treba asta fantastică? Miercuri, 31 mai, cu o zi înainte de 1 iunie, ziua când vei putea să te bucuri așa cum poate n-ai mai făcut-o de ceva vreme alături de familia ta căci tot e ziua copilului. Competiția începe la ora 8:30 cu maratonul veseliei după care continuăm cu celelalte probe. Orice copil poate participa la cel mult 2 probe plus maratonul, acolo unde îți recomandăm să vii cu toată familia, fie că e mama, tata, iubitul mamei sau iubita tatălui, bunicul, bunica, unchi, mătuși, frați, surori. Înscrierile se fac la fiecare clasă până în data de 25 mai, învățătorul sau dirigintele clasei ocupându-se de acest lucru. Vă încurajăm așadar să scotem fiecare dintre noi propriul supererou, un erou ce merită să fie cunoscut și aplaudat!

Pentru depănat amintiri de anul trecut ori dacă vrei să știi mai multe despre competiție ești bine venit la o disucție cu Vasile Brașovanu, învățătorul de la clasa a IV-a B, cel care coordonează evenimentul ;)

Iar pentru oamenii sau organizațiile care vor într-un fel sau altul să ne ajute (vom avea nevoie de apă potabilă, chiar multă apă căci va fi deja vară, fructe, premii sub formă de rechizite, cărți, articole sportive - de la tricouri, șepci, mingi, palete de tenis și orice altceva poate face bucuroși niște copii cu vârsta între 7 și 15 ani) îi invităm să scrie un e-mail la adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , Vasile Brașovanu fiind persoana de contact.

scoate eroul_din_tine

 

 

În 3-4 noiembrie au avut loc, la Cluj, proiectul „Școli conectate la comunitate” și Conferința ,,Arhitecții Educației”. Scopul acestor întâlniri fiind acela de a reuni experți din domeniul educațional de la nivel internațional și local .

De la școala ,,Ferdinand I” au participat d-na director Violeta Dascălu și dna prof. Crina Niță care au fost alături de oameni pasionați de învățare, preocupați de educație și deschiși să împărtășească diferite idei și metode ce au ca scop educația elevilor.

Suntem onorați că putem participa în procesul de schimbare a educației din România.

thumbnail

thumbnail1

thumbnail2

thumbnail4

 

Luna noiembrie aduce în București șase reprezentații ale spectacolului „CINE SUNT EU”. Aceste manifestări artistice sunt realizate în cadrul proiectului Cartierul de Dans, produs de Asociația Secția de Coregrafie și finanțat în cadrul programului cultural București Oraș Participativ de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului București ARCUB.

Spectacolul “CINE SUNT EU” este rezultatul mai multor ateliere de dans contemporan, muzică, teatru și canto de care 11 elevi ai Școlii Ferdinand I din București au beneficiat în perioada 25 septembrie -3 noiembrie 2017 sub îndrumarea unei echipe de artiști coordonatori: coregrafii Daniela Sima, Raluca Popa, Florin Munteanu, actrița Irina Bucescu și profesoara de canto Alexa Niculae. Este un spectacol cu și despre copii, cu și despre căutarea identitătii, cu și despre drumul inițiatic pe care fiecare dintre noi, indiferent de varstă, îl parcurge către sine insăsi. Sunteți invitați să urmăriți o poveste despre iubire, familie, prietenie, dezacordul dintre propriul eu și ceilalți, depăsirea anumitor blocaje, prin curaj și sprijinul celor din jur.

Ioana Macarie, cea care semnează regia coregrafică a acestui spectacol, a creat un liant între momentele rezultate în timpul atelierelor, reușind să monteze în cadrul unui spațiu scenic ce se transformă în spațiul mental al performerului, o manifestare artistică originală care unește vocile acestor copii, atrăgand atenția asupra importanței unei familii armonioase în dezvoltarea sătoasă a copiilor.

CINE SUNT EU” spectacolul de teatru-dans pentru copii și adulți

Data: miercuri 08.11, vineri 10.11 și luni 13.11, orele 16.00 și 18.00

Locul de desfășurare: Școala Ferdinand I , București

Cu: Alex Marian Ivan, Ana Maria Harbor, Lavinia Doncilă, Gabriela Roxana Barbur, Larisa Lăbus, Jesica Iancu, Ștefania Paraschivei, Daria Morariu, Nedelea Angelica, Ovidiu Sârbu, Carmen-Maria Soare

Regie: Ioana Macarie II Coregrafie: Daniela Sima, Raluca Popa, Florin Munteanu II Actorie: Irina Bucescu II Canto: Alexa Niculae II Costume: Irina Cangeopol II Sound design: Temple Invisible

Durata: 30-35 minute Intrarea este liberă!

______ Cine sunt_eu_200


Regele Mihai

December 5, 2017

24796396 2001658663382055_3787444576275437102_n

 

              Școala noastră deplânge trecerea în neființă a Majestății Sale Regele Mihai I al României. Nu vom uita că a  petrecut câteva ore cu noi în anul 2006, care au fost cele mai înălțătoare  trăite vreodată. Ne-a  transmis demnitate, modestie, căldură, răbdare, respect, iubire. Am pierdut o parte a istoriei noastre.
            Condoleanțe Casei Regale!
            Dumnezeu Să Îl odihnească în pace pe Majestatea Sa!

Doamna Director Violeta DASCĂLU a fost invitata la TEDxBucharest și a vorbit despre evoluția școlii pe care o conduce și cum a crescut alături de elevii ei.

23844657 1662445540472351_7998791971547569328_n

 

,,Am venit pe lume la 11 ani de la încheierea celui de-al doilea război mondial, dar nu am simțit nimic din ce trecuse peste comunitatea satului mic, cocoțat pe un deal, unit cu pădurea. Era liniște, armonie, muncă facută în ritmul anotimpurilor, oameni care nu se plângeau de nimic, ci doar se ajutau, se respectau și toți mergeu la nunți sau sărbatori. În fața casei aveam o grădină cu flori – narcise, trandafiri, crini, regina nopții, crizanteme- pentru toate anotimpurile.Aceasta se continua cu un spațiu destinat gospodăriei – legume – ceapă, usturoi, ridichi, salată, roșii, castraveți, fasole. Creșteam culegând fragi și ciuperci din pădure, zmeură din grădină și mă cocoțam în pomi după mere și cireșe

Bucuria majoră care ne conecta cu lumea, era Radioul. Nu era orice cutie anostă, ci un personaj care funcționa cu baterii, pentru că nu aveam curent electric. Abia când am ajuns în clasa întâi, tata a adus în casă electricitatea. A fost primul din sat! Atunci a apărut la noi un Radio cu pick-up, la care tata asculta muzică populară, dar mai ales lăutărească autentică. Eu, dormeam în camera cu Radioul! Privilegiu total! Puteam să ascult oricând muzică, dar Teatrul era altceva... Trăiam cu emoție și eram eroina fiecărei piese! Efectele sonore, mă fascinau – tropote de cai, pași, vânt puternic, o ușă care scârțâia... Totul părea real. Am ascultat toate marile voci – de la Grigore Vasiliu Birlic, Radu Beligan, Octavian Cotescu, Leopoldina Bălănuță, Gina Patrichi, la voci care, înca sunt -Valeria Seciu, Rodica Popescu Bitănescu, Victor Rebengiuc, Ion Caramitru. Le recunosc și acum cu emoție. Erau momentele mele de bucurie. Și acum tresar dacă aud anunțul- ”Teatru radiofonic”! Atunci nu știam că va fi o iubire permanentă și o nevoie organică..

Privind în urmă, văd cât de importantă a fost familia. Ce valori a pus în devenirea mea de om mare– stabilitate, siguranță, iubire, respect, reguli clare, încredere. S-a întărit caracterul.

Daaar, era timpul să încep școala. Mi-a plăcut mult. Învățătorul meu, domnul Popescu avea o vioară și mereu mă chema să învăț, un cântec nou. Întâi repetam după vioară, apoi mergeam pe scenă! Mă simțeam bine când cântam sau dansam. Trăiam cu mare bucurie acele momente. Și am cântat mereu și în timpul facultății, în cor. Eram pe scenă și mă simțeam bine!

..Mă aștepta, însă, altă scenă!

Primii pași în viața de adult, i-am facut cu soțul, apoi cu copiii mei. A fost cea mai valoroasă ACADEMIE. Au fost cursuri de răbdare, iubire, acceptare, încredere, comunicare, încurajare. Cursurile erau permanente și cu examene serioase, nu cu simple portofolii! Iar eu eram într-o piesă de teatru reală. Jucam rolul de mamă și soție. Și nu aveam nici scenariu, nici decoruri, nici muzică.. Ci le cream singură. O experiență care continuă, altfel.

Era timpul să mă gândesc la mine, la cariera mea. Ea rămăsese pe planul 2! În anul 1990 primesc în dar o școală ca un castel! Clădire interbelică, de patrimoniu în care învățau 1700 de elevi.

O minune! Are și sală de teatru! Scena se umplea de copii la serbări mari, unde profesoarele de muzică erau scenariști, regizori, dirijori, costumieri. Teatru de amatori, iar eu spectator.

Eram în perioada debutului profesional. Alt rol plin de acumulări, în care jucam după scenarii didactice, care oricât de bine le scriam, în realitate, adăugam ceva, ștergeam altceva sau improvizam momente de surpriză.

Da! Un profesor este ca un actor – accentuează cuvinte, face pauze sau rupturi de frază. Și creșteam alături de elevi. Mergem în oraș la muzee, galerii de artă, parcuri sau în excursii și tabere. Anul 2002 vine cu altă treaptă, devin director adjunct. În podul școlii ploua, fațada era deteriorată și cădea tencuiala, holul de la intrare era întunecat, demisolul lăsat în paragină. După o întalnire cu primarul, prietena mea, director coordonator, Simona Ghizdăreanu, începe renovarea între anii 2005-2006. Mai întâi fațada, apoi acoperișul și interioarele se luminează, părinții ne sunt alături. Perioadă de învățare nouă!

După 6 ani, prietena mea, care era director coordonator, pleacă să predea matematică, în Olanda, iar eu rămân în școală și devin director. Altă provocare –MANAGER! 665 elevi, 60 de angajați! Încep să învăț alte lecții – proiectare, rapoarte, monitorizare, evaluare, relații cu autorități. Dileme, întrebări.

Ce fac pentru copiii care provin din familii sărace? Cum îi determin pe părinți să trimită copiii la școală, reducând, astfel abandonul școlar?Cum să repar gardul? Cum să avem dotări moderne, așa ca în străinătate? Cum să accesăm fonduri europene? Cum să găsim parteneri în proiecte? Cum atragem sponsori? Întrebări, frământări! Încep altă piesă de teatru.. Eu trebuie să o scriu...Pas cu pas.

Mai întâi trebuie să știu clar cu ce mă confrunt. Sunt multe aspecte de care trebuie să țin seamă! Comunitatea este diversă - rromi, săraci, analfabeți, familii mixte, monoparentale, părinți plecați în stăinătate, arabi, chinezi și români, refugiați, copii cu nevoi speciale. Religii diferite. Nu este chiar simplu!

Mai întâi mă ocup de recuperarea copiilor aflați în abandon – 6,5%. Încep să apară oportunitățile – Mai întâi Proiectul Hai la școală! Suntem eligibili – UNICEF, ISE. Formări, metode noi, suport. Un elev rrom realizează un film, cu ajutorul unor specialiști internaționali, care lucrează cu UNICEF și este premiat. Merge la Amsterdam în Proiectul OneMinuteJr. A urmat apoi Liceul Media...Este bine! Se poate!

Apoi, Proiectul POSDRU Parteneriat pentru copilul meu –– formatori colegii mei,iar copiii, părinții – învață să se cunoască, să fie împreună. Primesc și sprijin material – hrană. Apar primele semne de îmbunătățire. Adaug burse, rechizite, sponsori...Crește încrederea în școală.

Să ne și distrăm puțin! 7 noiembrie, prima piesă de teatru jucată pe scenă la noi, ”Lapte cald sau rece”, a avut o semnificație deosebită – scenariul era scris de un fost medic, al școlii, pensionar, domnul Jules Cohn Botea. Actori profesioniști, comedie savuroasă!Propunerea a venit de la Centrul Cultural Mihai Eminescu, sector 2.

Îmi frământ mâinile și vorbesc despre dorința de a vedea pe scenă elevi care să joace teatru. Apare imediat și disponibilitatea colaborării cu 2 profesori/actori de teatru. Aveau propria lor companie și 2 trupe de elevi, pentru gimnaziu și liceu.

Începem cursurile, după o preselecție... în ianuarie 2009! Sunt avertizată că este un proces și nu putem vedea un spectacol curând. Am răbdare, dar trag cu ochiul ca un copil curios, la cursuri, când timpul îmi permite. Muncă, atenție, progres, copii fericiți! Este bine! Continuăm..

Se conturează trupa! Ce bucurie! Avem și un scenariu ”peTrecerea de pietoni”. Gabi și Ionuț, profii, vin într-o zi la mine și îmi spun – De ce nu faceți un festival? Aveți trupă, venim și noi cu a noastră, adăugăm și monologuri, îl invităm și pe Ovidiu Cuncea cu trupa lui. Cine știe? Vor veni și alții..

Doamne, dar nu știu cum se scrie un proiect, cum se face un afiș sau cum să găsesc sponsori! Vă ajutăm noi la afiș și putem sugera cîteva idei despre importanța teatrului pentru educație și contribuția sa la formarea caracterului la copii, și alte beneficii.

Atunci să pornim! Era luna martie 2010. Plec la Inspectoratul Școlar al Municipiului București și propun pentru luna mai o ediție!! DA! Este atât de ușor, îmi zic? Ehehei... Afiș, diplome, comunicat de presă, promovare și muuulte cereri de SPONSORIZARE pentru premii, juriu, organizare. Contactez Casa Regală a României și cu mare amabilitate este alături de noi! Principele Radu al României oferă Înaltul Patronaj al Casei Regale Festivalului de teatru pentru elevi Ferdinand I... Ce onoare. Toate mă copleșesc! Toți din școală forfoteau- sala decorată pentru sărbătoare, împachetat cadouri pentru premii, comand trofeul festivalului, bener, diplome, simeze pentru afișe, flori. SĂRBĂTOARE 2 zile, peste 200 de elevi urcă pe scenă din tot Bucureștiul. MAGIC! VIS sau REALITATE...

O colegă spune la final, după ce toți musafirii plecaseră – ”Hai că ne-a ieșit!”

Au trecut 8 ediții și în fiecare an, fierbem la fel din luna martie până în mai!

Vedeam adesea la serbări și evenimente literare, bucuria cu care recitau elevii poezii. Și de ce să nu încercăm și poezia? Numai îndrăznind poți ști ce ai în casă.. Și ce am descoperit? Copii care scriau poezie! Minunat! Așadar, au trecut 4 ediții ale Festivalului de creație și interpretare a poeziei IANUS. Adică, încheiem o ediție de poezie, apoi începem pregătirile pentru teatru. La teatru jurizăm și afișe... Ce simfonie de idei și ce peneluri... Zeița ARTEMIS poate fi mândră de urmașii săi.

Cred ca visurile nu pot deveni realitate, dacă nu îndrăznești. Curajul apare, uneori ca o nevoie de a merge înainte sau de a urca o treaptă, sau mai multe. Este un impuls pe care îl simți în momente care urmează unei revelații.

Ce este revelația? Este acel momoment în care a sosit o idee, o inspirație. Este acel AHA!

          Un astfel de moment a fost în anul 2015, când, la 57 de ani m-am înscris la primul masterat interdisciplinar Pedagogii Alternative și Artă Teatrală în Educație -PED – Arte... Iarăși teatrul mă chema să trăiesc eu experiența! Am învățat să-mi cunosc corpul, să ascult, să lucrez cu alți oameni, să vorbesc, am întâlnit profesori spectaculoși, dar mai ales, am înțeles cine sunt. Mi-au crescut aripi.

         Îmi spun atunci- Cum să aduc teatrul în viața copiilor? Cu curaj, sun la Rectorat și stabilesc o întâlnire cu domnul Titieni! Îi spun că avem spații potrivite pentru a lucra cu elevii, dar nu are cine! Atunci, mi-a propus un parteneriat cu UNATC, iar studenții de la secția Pedagogie au venit la noi. Sunt și acum!

       Firesc, încerc și în, școală altceva, - primul opțional de teatru din sistemul public, și unicul până la această dată! Iar în următorul an școlar am început, la clasa pregătitoare. Acum predau colegii mei. Doamna profesoară Bogdana Darie a realizat cu un colectiv de colegi și studenți, un manual de teatru. Ce natural!

          Teatrul le–a dezvoltat elevilor comportamente și atitudini creative - pun întrebări, emit opinii, au inițiative, sunt curajoși, te privesc în ochi, sunt pozitivi. Aceste calități care au înflorit în ființa lor, au fost baza de la care 2 colege au înființat în această toamnă Clubul de Debate. Acesta este consecința unei săptămâni de formare oferită de ARDOR cadrelor didactice. Și o colegă care a fost la cursuri a aplicat cele învățate. BINE!

           Zilele acestea, Ovidiu, elev din trupa de teatru, care a avut 5 spectacole cu colegii săi în ultima săptămână, mi-a spus că teatrul nu este despre a pleca acasă după repetiții, ci despre a întâlni oameni, a descoperi prieteni și despre a trăi emoții pe care nu le știai.

          În relația cu autoritățile am fost mereu un partener care vine cu soluții, înainte de a solicita sprijin. Astfel, propun Primăriei Sectorului 2 reabilitarea demisolului. 2 luni dezafectăm de lucruri vechi, inutile spațiul acesta și mansarda, foste cantină și internat. Demisolul devine un loc pentru activități nonformale spectaculos, unde sunt ateliere și cluburi pentru cercetași, limbi străine, matematică, programare, pictură, teatru, dans, sport. Continui să caut alte oportunități.

           Ies din școală să cunosc lumea, merg la o conferință despre educație, în anul 2012 - unde participanții critică sistemul. Întreb dacă este dispus cineva să vină în școală și să facă ceva pentru elevi? Apar voluntari și proiecte, ateliere, iar viața elevilor înflorește. Ei sunt și astăzi la noi și vin mereu alții.

           Mut atenția spre spațiul exterior, curtea școlii. Văd tei bătrâni și un spațiu plin de buruieni!

          Într-o zi vine un reprezentant al Primăriei, de la ADP, să ne aducă ghivece de flori. Spun că nu doresc, dar vreau jardiniere cu flori pet toată fațada școlii. Nu se poate, vine răspunsul! Nimeni nu a mai cerut așa ceva! Spun că doresc un spațiu verde amenajat deoarece avem 1000 m pătrați acoperiși de buruieni. Vine un peisagist și proiectează spațiul. Apare o grădină ca în povești la începutul verii. Am udat gazonul zile la rând, deoarece era caniculă.

          Toamna, vine în viața nostră Ionuț Bădică..Rămâne fascinat de copii și îmi propune un Atelier de grădinărit. Era membru în Asociația România în tranziție. Grădină care să funcționeze pe principii de permacultură. Ce o fi și aceasta, îmi zic? Simplu! Ce vedeam eu acasă. Culturi de plante care se susțin, conviețuiesc în armonie și mai presus de toate resturile organice, devin compost.

           Punem semințe în februarie 2013, avem răsaduri, îar în aprilie construim un solar. Copiii vin în fiecare sâmbătă să lucreze și trăiesc momente unice pentru unii dintre ei, care nu au rude în mediul rural. Alții își fac grădini în balcon! Apoi învață să planteze, să plivească, să ude plantele, și văd cu ochii lor cum cresc ridichi, salată, ceapă. Învățăm să mâncăm sănătos, afară, în gradină. Apoi strângem cotoarele de mere, banane, lamâi, portocale sau adunăm iarba cosită, frunzele uscate și devin îngrășământ natural prin compostare.

            Grădina din copilărie este acum replicată la școală - Grădina din curtea școlii.

Anul următor, un grup de oameni inimoși ne aduc un proiect revoluționar pentru grădină – colectare apă, bazin, 2 iazuri unite de un canal, zonă de compostare, plantăm pomi fructiferi și arbuști, o clasă în aer liber. Premiul I la secțiunea ecologie la Gala BucurEștiTU – 2015.

Martie 2016, am fost singura școală din sistemul public, invitată la a V-a ediție a Concursului de proiecte firSTep, organizat de Lumina Instituții de Învățământ. Și da, munca și dăruirea au primit Medalie de Aur! Am concurat cu zeci de elevi din Iași, Ploiești, Cluj Napoca, Constanța, la secțiunea Environment, iar proiectul nostru Grădina din curtea școlii a fost unic.

Și grădina noastră este acum plină de parteneri din societatea civilă- ONG-uri, instituții publice, private. Fundația INOCENȚI se ocupă de 15 dintre cei mai neglijați elevi, Asociația Teach for Romania a trimis un învățător admirabil, Scout Floarea de Colț, îi crește grupe de Castorași, Lupișori, Exploratori sau Temerari, frumos, sănătos, cu interes și grijă față de natură, Federația de Arte Marțiale îi învață valori precum respectul, onoarea, cinstea. Cu Fundația Noi Orizonturi am învățat să creștem comunitatea, în Proiectul Creștem împreună, iar părinții au înființat Asociația Creștem copii fericiți. Deci, creștem mereu..

Și, am redus abandonul școlar, la 1,5 %, toți elevii claselor a VIII-a au promovat la Evaluarea Națională și am devenit atractivi pentru părinți. Vin la noi copii din alte sectoare sau din județul Ilfov pentru Programul Școală după Școală, clase de limba engleză intensiv sau activități extrașcolare.

Calitatea profesorilor este și ea un ingredient important. Colegii mei, copacii din grădină, au o preocupare permanentă pentru formarea profesională. Sunt conectați la toate resursele noi de educație, merg la cursuri, conferințe, workshop-uri, participă în proiecte care îi inspiră și le aduc plus valoare. Derulăm un proiect Erasmus+ cu alți parteneri europeni, care aduce alte metode de învățare pentru elevi, STEAM Decks.

Așadar, care este rețeta? Am pus entuziasm, pasiune, curaj, iubire de oameni, responsabilitate, în părți egale, apoi am adăugat oportunități, intuiție, viziune, respect, transparență. Au rezultat bucuria de a fi la școală, creativitate, lucru împreună, voluntariat, inițiative, schimbare, prezența în propriile vieți, realism, speranță, vocație,sănătate, conșientizare a resurselor planetei și preocuparea pentru reciclare. Am mai descoperit și oportunitatea unui proiect Regio, pe care primăria l-a depus, în care ne propunem să eficientizăm energetic școala și să amenajăm mansarda.

Suntem ȘCOALA GRĂDINĂ cu flori, arbuști, pomi fructiferi, copaci tineri și maturi. Ei sunt copiii, părinții, profesorii, partenerii noștri.

Vă amintiți ce am întrebat în anul 2012? Cine dorește să cunoască școala din interior și să aducă contribuție personală?

Acum și aici întreb- Cine vine alături de mine să construim prima Școală verde din Romănia? O școală în care energia soarelui, vântului sau cea produsă din mișcarea copiilor să devină surse? În care cei care sunt în școală, mici și mari sunt conștienți de potențialul lor, de resursele planetei și de faptul că ele pot fi regenerabile. O școală conectată la natură, la lumină, la viitor? ,,

Violeta Dascălu

23795389 1662445543805684_8773512470209441144_nEu m-am întrebat mereu ce înseamnă viața, ce înseamnă puterea, dar mai ales ce înseamnă iubirea. Eu am aflat micuțe părți din aceste cuvinte doar că puțin înseamnă și mult. Așa că m-am decis să vă spun ce înseamnă aceste cuvinte: viața înseamnă o nouă plantă sau un nou corp ceresc, sau chiar mai bine o ființă umană. Noi învățăm astea cu greu, adică ce înseamnă un corp ceresc sau o ființă. Ce vreau să spun este că viața e peste tot și noi trebuie să o protejăm și să o respectăm, așa cum noi ne respectăm familiile. 

Puterea este în toți oamenii, doar că oamenii cred că puterea este pumnul și înjuratul. Ei fac așa pentru că nu și-au găsit puterea, ei nu știu cum să o folosească așa că cei care nu știu ce înseamnă puterea să citească mai departe. Puterea înseamnă o vorbă sau un gând, adică vorba este cea mai ușoară dar și cea mai dificilă sursă de putere. Este greu sa îți iei putere din vorbe dar ți-o iei repede când afli ce a pățit omul respectiv, căci dacă vorbesti cu el îl calmezi. Poți să ai puterea de la un gând, adică în caz că cineva te supără sau îți spune o înjuratură cum ar fi că "ești prost sau ceva de genul ăsta", poți să folosești puterea ca să te gândești să îi spui că nu e frumos ce a spus sau să te calmezi gândindu-te la altceva. 

Și acum iubirea. Ea te ajută când ești trist, cum ar fi un pupic de la mama sau o îmbrățișare a unui tată. Iubirea înseamnă: animăluțe, frați, surori, părinți, unchi, bunici dar și prieteni. Ei ne dau iubire și informații pe care nimeni nu le știe și noi îi răsplătim tot cu iubire și informații. 

Eu am terminat de povestit, daca v-a plăcut dați un like sau un comentariu.

 

Scris de: BULGARU ALBERTO
Un copil de 10 ani.
Credeți-mă!

937d37eb388be90f3189357a2cf6879a

 

 

 

Luni, 6 noiembrie 2017, elevii ciclului gimnazial din școala noastră au avut șansa să își demonstreze măiestria la șah. Turneul a fost organizat de către Asociația ”Împreună reușim” și a ajuns, în școala noastră, la cea de-a treia ediție.

        32 de elevi au răspuns provocării sportului minții și timp de 5 ore, și-au demonstrat abilitățile tactice, capacitatea de analiză și de a prevedea consecințele acțiunilor proprii. Și-au dat frâu liber imaginației pe cele 64 de pătrățele, au dat dovadă de răbdare și de concentrare. Eforturile lor au fost răsplătite de premiile oferite de Asociația ”Împreună reușim”.

        Mulțumiri, recunoștință și respect doamnei Monica Predescu – președinte al Asociației ”Împreună reușim”, doamnei Violeta Dascălu – director Școala Gimnazială ”Ferdinand I”, domnului Răzvan Sprivac – coordonator proiect, domnului Radu Șofran – arbitru internațional și doamnei Olga Popa – profesor coordonator.

IMG-20171107-WA0009IMG-20171107-WA0027

IMG-20171107-WA0025

Page 1 of 10