Suntem si pe FaceBook

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Marți, 29 Noiembrie 2016 18:26

Explorator în comunitate

Explorăm, explorăm, dar cum?

Se anunță cu ceva timp înainte, un eveniment de intercunoaștere. Cu  un afiș frumos și misterios care are o agendă în care pe ordinea serii stă scris:  Nu aștepta supereroi! Ce-am făcut cât am tăcut? Puzzle-ul comunității; Biblioteca vie; Cum continuăm călătoria?

Ei, acum am stârnit ceva curiozitate? Daca da, aflați că ne-am întâlnit în seara de 22 noiembrie, mai bine de 30 reprezentanți din ONG-urile care sunt cu noi în ultimii 4 ani, 27 profesori, peste 20 părinți, 2 reprezentanți ai Consiliului Local Sector 2, membri în Consiliul de administrație, foști și actuali elevi, mici și mari.

Ne-au întâmpinat tineri și elevi din Barbarossa Samba Group care au dinamizat atmosfera din sala de festivități, atent și plăcut decorată pentru oaspeții noștri. În ritm de tobe am intrat toți cu fețe radioase, zâmbete și pași de dans. Mulțumim Felix Moldovan și colegilor.

Apoi au început mărturisirile...

-    Violeta m-a întrebat când pot să încep, spune senin Ionuț Bădică de la Asociația România în tranziție. Apoi, deapănă poveste Grădinii din curtea școlii pe care el și voluntarii săi au creat-o la noi. Este unică în București.

-      Am venit să dăm o mână de ajutor la matematică pentru că nu este o disciplină tocmai ușoară,  mărturisește Costin Condrachi de la Asociația Educație pentru toți. Și nu facem doar matematică, mai stăm cu ei și povestim și alte subiecte care îi interesează, îi scoatem în oraș la un ceai sau la film. I-am dus și la Terra Park. Toți colegii lui sunt tineri care lucrează în multinaționale, iar serile le petrec, după muncă, cu elevii.

-    Noi am început cu 5 elevi, iar acum vin să crească cu noi, peste 70, în fiecare sâmbătă, între orele 11.00-16.00. Afirmația îi aparține lui Laurențiu Moșoiu de la Cercetașii României, filiala  Scout Floarea de colț. Este însoțit de Simona Săcălianu și de alți părinți voluntari. Le cultivăm elevilor valori ca cinstea, prietenia, recunoștința, empatia, dragostea și respectul pentru natură.

-    Eu nu eram pregătită să vorbesc despre Asociația Teach for România, spune Nicoleta Topoleanu, dar Vasile Brașovanu, învățătorul care a ales să vină la Ferdinand I, este vocea noastră! Mergem în școli care au nevoie de ajutor, în comunități vulnerabile..

-    Noi, cei de la Fundația Inocenți, ajutăm 15 elevi de la Ferdinand I, care nu au spijin acasă și nu țin ritmul cu colegii lor, își prezintă activitatea doamna Valentina Măghirescu. Avem angajați specializați, voluntari, dar și grupuri din străinătate care ne aduc experiența lor. Recent, de la Școala Americană din Paris.

-      Noi,  avem o elevă pe care o ajutăm de la Ferdinand, dar am câștigat și doi colaboratori, Mihaela Enache – consilier și Vasile Brașovanu – trainer, împărtășește, Cristina Grigore din Asociația Seeding Knowledge.   

-     Când am sunat la școală să anunțăm intenția de a susține un workshop, d-na directoare ne-a mulțumit înainte de a  face ceva. A fost prima  experiență de acest fel! Să primești mulțumiri fără să oferi întâi, spune Georgiana Giba de la Global Dignity.

-    Eu am sunat la Școala Ferdinand I, pentru ca mi-a fost recomandată, se destăinuie Iulia Manole de la Asociația ABC-ul nutriției. Mi s-a spus că aici este deschidere. Până acum am predat 2 din 10 module de spre o nutriție sănătoasă la elevii din gimnaziu cu voluntarii noștri. De altfel, spune un invitat, Ferdinand este un fel de brand. Dacă ai ceva de adus în educație, circulă vorba „Du-te la Ferdinand”.

-     Noi, am găsit aici la Ferdinand deschidere, căldură, copii bucuroși să învețe dactileme- alfabetul semnelor, pentru a face schimb între elevii de aici și cei de la Școala specială Sf. Maria, cu elevi care au deficiențe de auz, ne spune doamna Anca Iftimescu de la Asociația pentru Dezvoltarea Familiei și a Copilului. Proiectul pe care îl derulăm se numește Semnele comorii, pentru că toți copiii sunt o comoară.

-     Am sunat-o pe doamna directoare azi de dimineață să îi propun un proiect, Startarium, iar domnia sa m-a invitat să cunosc comunitatea din jurul școlii. Mă simt copleșită de ce am întălnit aici! Sunt cuvintele doamnei Eugenia Dobrescu de la Diversificare.ro.

-     Pe Violeta o cunosc de 5 ani și am proiectat multe împreună. Amândouă ne dorim același lucru, o educație care să răspundă nevoilor copiilor și sprijin pentru părinți, mărturisește prietena mea, psiholog, Mirela Horumbă.

-    Am venit la școală cu emoție și multe amintiri din perioada când eram aici elev. Am stat la internat. De aici am inceput să lucrez serios pentru ceea ce aveam să devin, povestește domnul Florentin Marinescu, Președintele Ferderației Române de Arte Marțiale. Acum, îi vedeți, și arată spre elevii de pe scenă care ne-au salutat, sunt serioși și responsabili, ba mai sunt și părinți care fac sport cu ei odată. Aștept să vină și alți părinți sau profesori.

-     Eu nu am mai recunoscut nimic din școala la care am învățat! Doar spațiile îmi aminteau câte ceva... În rest, totul este schimbat! Arată foarte bine! Mărturia îi aparține domnului Ion Chiricuță, fost elev, aflat acum în folosul comunității drept Consilier la Sectorul 2. A ales să vină în școala care l-a crescut și va dărui elevilor lecții de șah pentru că a fost un campion municipal pe când era elev. A venit împreună cu colegul său de muncă comunitară, domnul consilier Adrian Alexandru.

-   Eu sunt tare fericită pentru copilul meu, care crește într-o astfel de școală, declară unul din părinții de la clasa pregătitoare.

-    Cu glasul plin de emoție, doamna Oana Firu, președinta Asociației de părinți, spune că vine împreună cu prietena sa și cu cei doi băieți din alt sector, pentru că au găsit aici, la noi, răspuns la tot ce au nevoie copiii: învățătoare plină de pasiune, condiții materiale optime și o atmosferă  plină de căldură.

-     Eu sunt aici doar să constat că deja Școala este o comunitate care funcționează,  punctează Octavia Borș, monitorul nostru din partea Fundației Noi Orizonturi, în Proiectul Școli  comunitare.

Toți participanții au construit puzzle-ul comunității nostre din care au rezultat valori pe care să  le dezvoltăm împreună, precum: responsabilitate, spirit civic, empatie, respect...

Am fost bucuroși să îi avem printre noi, pe elevii care au pornit de mici să crească o grădină. Acum elevi de liceu- Alina Encea, Cristina Dică și Ionuț Păsat. Dar și trei elevi din clasa a IV-a B ne-au arătat alfabetul semnelor... Ce fericiți erau că știu!

După un tur de galerie, în care toți s-au bucurat să vadă sau revadă din munca lor, au ales o valoare înscrisă pe un cârlig de lemn, pe care au dăruit-o unui participant. Toți ne arătam, ca niște copii, trofeele! Era trecut de ora 21.30 și nu ne venea să plecăm acasă... Emoții, schimb de adrese, noi proiecte ce răsar, promisiuni. Oricum, este doar începutul... Suntem recunoscători..

Pe data viitoare!

Director,

Prof. Violeta Dascălu

IMG 6782

IMG 6774IMG 6839

IMG 6798IMG 6847

IMG 6804

IMG 6807

IMG 6810IMG 6848

IMG 6825

IMG 6816

IMG 6822

IMG 6837

IMG 6850

 

Publicat în Evenimente
Joi, 03 Noiembrie 2016 08:45

Turneul de sah ”Impreuna Reusim”

„Scoala altfel” la Scoala Gimnaziala „Ferdinand I” a debutat cu editia a II-a a turneului de sah „Impreuna Reusim” organizat de Asociatia cu acelasi nume.

Prima zi de concurs a fost deschisa de catre Anușca Mădălina, pasionata a sahului, care a sustinut o lectie demonstrativa despre cum putem sa ne bucuram de acest sport, starnind astfel interesul tuturor participantilor.

Pe parcursul celor 2 zile de concurs, 31 octombrie si 1 noiembrie, presedintele Asociatiei „Impreuna Reusim” – Monica Predescu, coordonatorul proiectului – Răzvan Sprivac, domnul Radu Șofran -  arbitru international si profesorul coordonator Popa Olga, au reusit sa ii apropie si mai mult pe elevi de acest frumos sport al mintii, sahul.

 

Multumim tuturor celor implicati in aceasta activitate!20161031 111551

20161031 103921

20161101 105731

20161101 105522

Publicat în Evenimente